اسراییل شناسی ، جغرافیای سیاسی ، ساختار اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی
![hebrew](http://kambozia.com/wp-content/uploads/2023/06/etelart.jpeg)
ساختار اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی
جغرافیای سیاسی اسرائیل / ساختار اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی از سری دولت هایی می باشد که به طور شدیدی با مسائل امنیتی در هم تنیخته است. فلسفه وجودی اسرائیل و ترس بالقوه از نابودی قوم یهود، منجر به شکل گیری و تداوم رویکردی در اندیشه رژیم صهیونیستی شده که رویکرد بقا محور نام دارد.
در این رویکرد، تامین امنیت ملی و ارتقای شاخص پایداری امنیت، در تمام مسائل داخلی و خارجی رژیم صهیونیستی بر سایر حوزه ها تقدم دارد. به همین جهت است که رژیم صهیونیستی، یکی از امنیتی ترین رژیم های سیاسی جهان به شمار می رود که بخش عظیمی از استراتژی ها و تدابیر خود را در ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم با مسائل امنیتی و اطلاعاتی طراحی می کند.
سیاست داخلی و خارجی اسرائیل، بیش از هر عامل دیگری متاثر از مقوله امنیت است. تقدم این اصل بر سایر اصول، در وهله اول این ذهنیت را در مخاطبین تداعی می کند که ۳ خصیصه در رفتار سیاسی مقامات صهیونیستی نهادینه شده باشد:
۱- جدیت و پشتکار
۲- اضطراب و پریشانی
۳- احتیاط و محافظه کاری
با توجه به اهمیت ویژه مسائل امنیتی اسرائیل، اطلاعات و سازمان های اطلاعاتی بخش مهمی را از سیستم حکومتی این رژیم تشکیل می دهند که در ادامه ساختار و اهداف این سازمان ها توصیف و تحلیل خواهد شد. به طور کلی، نخستین تقسیم بندی امنیت ملی اسرائیل از چهار حیث قابلیت تحلیل دارد:
۱- اطلاعات
۲- امنیت
۳- نظامی گری
۴- سیاست
با توجه به پارادایم قرن ۲۰ و ۲۱ مبنی بر تقدم اطلاعات بر امنیت، ابتدا ساختار اطلاعاتی رژیم صهیونیستی تشریح می شود:
۱- اطلاعات استراتژیک
۲- اطلاعات تاکتیکال
۳- اطلاعات امنیتی
به طور کلی، جامعه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی به ۶ نهاد و رده های آنان تقسیم می شود که در سطوح استراتژیک، تاکتیکال و امنیتی فعالیت می کنند:
۱- سازمان اطلاعات نظامی: آمان
۲- سازمان اطلاعات داخلی: شاباک یا شین بت
۳- سازمان اطلاعات خارجی: موساد
۴- معاونت اطلاعات پلیس
۵- وزارت اطلاعات
۶- دفتر اطلاعات وزارت امور خارجه
وزارت اطلاعات اسرائیل به عنوان یک سازمان تجمیع کننده و مرجع، سازمان های اطلاعاتی عامل اسرائیل را مدیریت و هماهنگ می کنند. وزارت اطلاعات اسرائیل به خودی خود یک سازمان عملیاتی و ضابط نیست، بلکه سازمان های ضابط را رهبری می کند.
در سطح استراتژیک، وزارت اطلاعات، شورای عالی امنیت ملی و دفتر اطلاعات وزارت امور خارجه برای نخست وزیر و مقامات دولتی و نظامی، اطلاعات مربوطه را تجزیه و تحلیل می کند.
در سطح تاکتیکال، سازمان آمان قرار دارد که اطلاعات نظامی و دفاعی را به عهده دارد. (مشابه سازمان DIA آمریکا) این سازمان بر رده های ذیل نیز نظارت دارد:
۱- اداره اطلاعات هوایی (نیروی هوایی)
۲- اداره اطلاعات دریایی (نیروی دریایی)
۳- واحد اطلاعات و ضربت
۴- یگان ویژه سایرت متکل
۵- واحد های اطلاعاتی منطقه ای (مرکز، شمال، جنوب و سایر)
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.