جغرافیای سیاسی اسرائیل / ساختار اجتماعی رژیم صهیونیستی (بخش چهارم)
ساختار اجتماعی رژیم صهیونیستی بخش چهارم
نظام آموزشی و تربیتی اسرائیل
مقوله آموزش در اسرائیل، یکی از مهم ترین مقوله های راهبردی می باشد. تعلیم و تربیت و نظام آموزشی اسرائیل در ۴ سطح صورت می گیرد:
۱- مدارس ابتدایی، از سنین ۶ تا ۱۲
۲- مدارس دبیرستان دوره اول، از سنین ۱۲ تا ۱۵
۳- مدارس دبیرستان دوره دوم، از سنین ۱۵ تا ۱۹
۴- آموزش عالی و دانشگاه ها
ماهیت و نوع مدارس اسرائیل نیز با توجه به پذیرش آنان، متفاوت است. مدارس اسرائیلی به ۴ نوع مختلف تقسیم می شوند که عبارتند از:
۱- مدارس دولتی – سکولار
۲- مدارس دولتی – مذهبی
۳- مدارس مذهبی مستقل
۴- مدارس خصوصی
عمده دانش آموزان اسرائیل از سن ۶ سالگی وارد مدارس دولتی سکولار می شوند و مقاطع مربوطه را طی می کنند. یهودیان ارتدوکس اسرائیل نیز در مدارس مذهبی تحصیل می کنند و علاوه بر آموزش های پایه، از آموزش های مذهبی نیز بهره مند می شوند.
زبان رسمی مدارس اسرائیل در همه سطوح، عبری است. اما در مناطقی که اعراب نیز سکونت دارند، دروس به زبان عربی نیز تدریس می شوند. علاوه بر یهودیان و مسلمانان، مسیحیان اسرائیل نیز به صورت اندکی برای خود، از مدارس ویژه مسیحیت می توانند بهره مند شوند.
از میان شهر های اسرائیل، رامات گان، حیفا، تل آویو، ریشون لزیون و عشکلون بیشترین فارغ التحصیل را به ترتیب، به خود اختصاص داده اند.
گرایش های تحصیلی در مقطع دبیرستان رژیم صهیونیستی، دو گونه است:
۱- دروس مشترک و اجباری شامل:
مطالعات یهود،
تاریخ،
زبان و ادبیات عبری،
علوم طبیعی،
ریاضی،
علوم اجتماعی،
تربیت بدنی
۲- دروس انتخابی شامل مجموعه علوم انسانی، طبیعی، مهندسی یا فنی
ورود به دانشگاه ها
شرایط ورود به دانشگاه در اسرائیل کمی متفاوت است. دانش آموزان (اعم از پسر و دختر) بعد از دریافت مدرک دیپلم، به خدمت سربازی در ارتش اسرائیل فراخوانده می شوند. چنانچه فردی بخواهد به جای خدمت سربازی، وارد دانشگاه شود، می بایست با سپردن تعهد خدمت به ارتش اسرائیل، مدت زمان سربازی خود را تا دو الی سه سال دیگر افزایش دهد.
به طور کلی، به دلیل ملاحظات دفاعی و امنیتی، سیاست اصلی رژیم صهیونیستی بر آن است که جوانان ادامه تحصیل خود را به بعد از خدمت سربازی موکول کنند. به عنوان مثال، یکی از مکانیزم های تشویقی دولت برای تحقق این هدف آن است که اشخاصی که بعد از خدمت سربازی وارد دانشگاه ها می شوند، تنها ۱۰% شهریه دانشگاهی خود را می پردازند.
آزمون های ورودی دانشگاهی در رژیم صهیونیستی، توسط موسسه ای به نام آزمایش و ارزیابی ملی صورت می گیرد که با عنوان NITE شناخته می شود. ورود به دانشگاه ها در اسرائیل به دو نوع است:
۱- ورود به دانشگاه های دولتی، بر اساس کنکور و آزمون فیزیومتری
۲- ورود به دانشگاه های آزاد، بدون محدودیت.
در آزمون فیزیومتری، داوطلبان از سه منظر سنجیده می شوند:
۱- تجزیه و تحلیل کمی
۲- تجزیه و تحلیل کیفی
۳- تسلط بر زبان انگلیسی
همچنین علاوه بر زبان عبری و انگلیسی، نظام آموزشی اسرائیل زبان های عربی، روسی، فرانسوی و اسپانیایی را هم برای آزمون های خود به رسمیت می شناسد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.